Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Haken - Restoration (Inside Out Music)


Εισαγωγικό σχόλιο το οποίο ονομάζω Πρόγραφο (εκ του υστερόγραφο)…οπότε:
Π.Γ: Δε νομίζω να έχω ξαναγράψει τόσα πολλά για ένα E.P., αξίζει όμως!

Στα όσα χρόνια ασχολούμαι με το χώρο της μουσικής, έψαχνα πάντα έναν διαφορετικό τρόπο να μου εξηγήσω την έννοια και τη χρησιμότητα του E.P. Extended Play, δηλαδή, κάτι μεγαλύτερο του single, κάτι μεγαλύτερο του full album. Αυτό όμως καλύπτει μόνο την έννοια της διάρκειας. Υπάρχουν φορές πού ένα E.P. σε έχει καλύψει μουσικο-συναισθηματικά όσο ένας κανονικός δίσκος. Τελευταία φορά πρέπει να με κάλυψε με αυτήν την έννοια το video/E.P./ποιοςξέρειτιήταντελικά, “Gettysburg”, το οποίο όποτε το ακούω, νιώθω τη μεταφορά στη μάχη, και χάνομαι σε σημείο πού νομίζω πώς έχω ακούσει έναν δίσκο με 10 τραγούδια και διάρκειας κοντά στα 50 λεπτά. Πλέον ήρθε η σειρά να νιώσω τα ίδια και με τους Haken, οι οποίοι αν μη τι άλλο, έχουν τις μεγάλες συνθέσεις για το “καλημέρα”.

Το Restoration E.P. είναι ουσιαστικά οι ιδέες του πρώτου demo (βλ.“Enter The 5th Dimension”), οι συνθέσεις του, και όλο το εκείνο το χαοτικό συναίσθημα, μέσα από το πρίσμα του εκπληκτικού “The Mountain”. Για όποιον είχε την ευτυχία και τη χαρά να ακούσει αυτό το demo, απλά να αναφέρω πώς μιλάμε για τα “Blind”, “Black Seed” και “Snow” κατά βάση, για όποιον δε γνωρίζει, μόλις έμαθε. Το Restoration είναι μία κυκλοφορία τελικά αναγκαία. Ήταν ο μόνος ίσως τρόπος να τιμήσουν εκείνο το demo πού αγαπήθηκε από τους φίλους της μπάντας, φίλους πού ακούγοντάς το, πίστεψαν στην εξέλιξή τους, φίλους πού τους ακολουθούν όπου μπορούν και τους υποστηρίζουν.
Στην τελική, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πώς η Inside Out Music συνεχίζει να τους εμπιστεύεται τυφλά, δείχνοντάς τους ουσιαστικά το δρόμο ανοιχτό για το μέλλον. Καλώς ή κακώς μιλάμε για τα παιδιά των Dream Theater και Shadow Gallery, τα οποία παιδιά, έχουν ίσως κάψει πολλά εγκεφαλικά κύτταρα με τη μαγεία και την ψυχεδέλεια των prog rock 70s. Το πρώτο χτύπημα μας ήρθε στο κεφάλι με μεγάλο ενθουσιασμό μέσα από την πρόγευση του Darkest Light…ωστόσο όλοι ξέραμε τι να περιμένουμε. Όλοι περιμέναμε το μεγάλο και δυνατό χαρτί των Haken, πού δεν είναι άλλο από τις μεγάλες συνθέσεις. Το Crystallisedκοιτάει στα μάτια το “Celestial Elixir” και το “”Falling Back To Earth”, ενώ κυνηγάει το “Visions”. Μεγάλης διάρκειας instrumental parts, με παραδοσιακά και ψυχεδελικά στοιχεία όπως μας έμαθαν, πολυφωνίες, συμφωνικά parts από αυτά πού λατρεύεις και σου θυμίζουν το “Visions”…ξέρεις εκείνα τα 3-4 λεπτά στο τέλος πού σε κάνουν να ανοίγεις τα χέρια και να κοιτάς χαμογελαστός τον ουρανό…και πάνω απ΄όλα, συνθέσεις πού τους κατατάσσουν στη μεγάλη δύναμη του σημερινού, του νέου, του ανανεωμένου progressive rock/metal.
Αν το Restoration είναι μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει δισκογραφικώς τότε δεν κρατιέμαι και θέλω να πιάσω στα χέρια μου αυτήν την κυκλοφορία και να φωνάξω από χαρά. Ούτως ή άλλως μιλάμε για τους Haken, οι οποίοι έχουν μόνο ανοδική πορεία μέχρι σήμερα και ευχόμαστε να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο.
Food for thought: Προσωπικά δηλώνω μέγας (σ.σ.: εκτός από μαλάκας) fan των μεγάλων συνθέσεων…ας πούμε πώς με καλύπτουν όπως προείπα μουσικό-συναισθηματικά. Αυτό όμως συμβαίνει όταν μία μεγάλη σε διάρκεια σύνθεση, ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις πιο μικρές. Τι γίνεται όμως όταν μια μπάντα γράφει ΜΟΝΙΜΩΣ μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις? Πότε θα έρθει ο κορεσμός και πότε θα κουραστεί ο ακροατής?

Βαθμολογία: 85/100 (επειδή μιλάμε απλά για ένα E.P.)

Υ.Γ.1: Ο Mike Portnoy δεν έχει καμία δουλειά, ούτε σαν guest, στις δουλειές τους. Και ναι, μπορεί να βάρεσε απλά για ένα δευτερόλεπτο ένα gong, αλλά και πάλι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ!
Υ.Γ.2: Το εξώφυλλο ΓΑΜΑΕΙ


Ανδρέας “Blindmaggot” Κουντουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Leave your comment here...