Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Zmerna - Polydirectional lines (Spreading Dysphoria Industries)


Αν έπρεπε να σκεφτώ και να πω, όπως και δήποτε μια ελληνική μπάντα πού να σαστίζει στο χώρο του μοντέρνου prog/djent, με κλειστά τα μάτια/πόδια/χέρια/φρύδια/παντζούρια, θα έλεγα Tardive Dyskinesia. Αν έπρεπε να πω μια ακόμα, μετά από ακροάσεις σχεδόν 2-3 εβδομάδων θα σου έλεγα με κλειστά όλα τα παραπάνω, Zmerna!!! Κοινός παρονομαστής και των δύο, ο κύριος Μάνθος Στεργίου…ο “πατέρας” των Zmerna.

Σε έναν ρόλο σαφώς πιο ελεύθερο από τον συνηθισμένο, ο Μάνθος Στεργίου, αποτυπώνει μέσω των Zmerna, μάλλον όσα δε μπορεί να περάσει με τους Tardive Dyskinesia. Λέει όσα θες να ακούσεις ένα ήσυχο απόγευμα, πού θα χαλαρώνεις μόνος σου σε καμιά ταράτσα, σε κανένα μπαλκόνι, ας είναι και πατάρι! Με το Polydirectional Lines των Zmerna νιώθεις πώς κινείσαι πάνω σε πολλές γραμμές, διαφορετικών κατευθύνσεων…σκέψου μια διασταύρωση τραίνων (σ.σ.: τρένων?). Σκέψου βράδυ…σκέψου και εσένα να είσαι σε ώρα διαλογισμού/προβληματισμού/συλλογισμού (όχι αυνανισμού, προς θεού)! Είναι ίσως η μόνη “εικόνα” που με καλύπτει ως προς την περιγραφή του δίσκου, καθώς το Polydirectional Lines είναι αν μη τι άλλο ένας λίγο πιο ταξιδιάρικος δίσκος και πιο συναισθηματικός, συγκριτικά με τους Tardive
Ο δίσκος καλύπτει μια πορεία από τους Meshuggah ως τους Periphery, και από τους The HAARP Machine ως τους Animals As Leaders. Καθαρό, ογκώδες instrumental djent, μικρής διάρκειας (36 λεπτά) ωστόσο αρκετά για να σε κερδίσουν αν είσαι φίλος του χώρου. Για τους πιο κουλτουριάρηδες υπάρχουν και μυρωδιές Nevermore.
Μοναδικό αρνητικό στα αυτιά μου, το drum machine, το οποίο σε σημεία σε κουράζει, όπως επίσης έχεις την ανάγκη να ακούσεις ένα βίαιο ξέσπασμα/έμπνευση πάνω στα drums.
Food for thought 1: Ευχάριστο διάλειμμα οι Zmerna, αλλά έχω την εντύπωση πώς ήρθε ο καιρός για νέο δίσκο Tardive Dyskinesia.
Food for thought 2: Μια απλή απορία, ο χώρος του modern prog/djent/Jedi πληθαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο με γεωμετρική πρόοδο. Στην Ελλάδα ενώ υπάρχει κοινό δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει και αντίστοιχο υλικό…καιρός να αλλάξει αυτό μήπως?

Βαθμολογία: 78/100


Ανδρέας “Blindmaggot” Κουντουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Leave your comment here...