Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Animals As Leaders - The Joy of Motion (Sumerian Records)


Είναι στιγμές….ώπα Ρέμος, όχι όχι…Είναι μέρες λοιπόν, πού κάθομαι και σκέφτομαι πώς υπάρχουν κάτι μουσικά μυαλά εκεί έξω, πού σε κάνουν και αναρωτιέσαι το τι άλλο μπορεί να γράψουν ή να παίξουν ή γενικότερα με ποιον καινούριο τρόπο θα σε αφήσουν να κλωτσάς το σαγόνι σου! Σκέφτομαι επίσης, πώς πολλά πράγματα πού σήμερα τα λέμε καινοτομία, εξέλιξη, μουσική μαγεία, σε 10 χρόνια θα το λέμε old-school, παλιαντζούρα, πού-το-θυμήθηκες-αυτό, και άλλα τέτοια καλούδια. Σωστά?

Σε αυτήν την κατηγορία βάζω τους Animals As Leaders. Μία μπάντα που κίνησε πολλών την προσοχή με τον πρώτο ομώνυμο δίσκο της. Πόσο μάλλον όταν εμφανίστηκε το video clip του “CAFO” και είδε ο κόσμος πώς οι μαύροι δεν παίζουν μόνο bass πού έχουν κρυμμένο στο υπόγειο (βλ. SouthParkChristian Rock Hard”)! Το “παιδί” του Tosin Abasi, κυκλοφόρησε τον 3ο δίσκο του, για πρώτη φορά από την Sumerian Records, ενώ επανήλθε για να βάλει το χεράκι του, για δεύτερη φορά, μετά τον πρώτο ομώνυμο δίσκο, το πολυεργαλείο των Periphery, Misha Mansoor! Και το αποτέλεσμα? Για ακόμα μια φορά εκπληκτικό.
Η έννοια του μοντέρνου progressive, με τα djent-jedi-οειδή περάσματά του, τα ασταμάτητα στοιχεία jazz και μια 8χορδη να σε κάνει να κλαις, δείχνοντάς σου, πώς όσο και να σολάρεις με τα ανεβοκατεβάσματα στην ταστιέρα και την κιθάρα σου να τσιρίζει, αν δεν έχεις γενική μουσική παιδεία, δύσκολα περνάς το τέλειο μουσικό συναίσθημα στον ακροατή, δύσκολα αποφεύγεις τη μαζοποίηση και δύσκολα ξεχωρίζεις!
Μετά από 55 λεπτά μουσικής πανδαισίας, καταλαβαίνω πώς το μυαλό του Tosin, δεν είναι καθόλου μπερδεμένο, ξέρει τι θέλει να παίξει και πώς. Ξέρει να αποφεύγει τις υπερβολές αλλά και να σου προσφέρει όλες τις διαθέσεις της ημέρας, μέσα σε ένα μόλις τραγούδι. Εκεί πού πας να χαλαρώσεις και να ανάψεις ένα τσιγάρο (σ.σ.: εταιρείας) ξαφνικά σου δίνει τη διάθεση να δείρεις κάποιον, αφού τον δείρεις, να πας να τον περιθάλψεις και να στενοχωρηθείς πού του φέρθηκες έτσι, στο καπάκι να φύγεις τρέχοντας και θα κλείσεις, με την κλασσική θέση στη γωνία πού τρελαίνεσαι-ουρλιάζεις-κλαις-γελάς (οι γυναίκες θα με καταλάβουν νομίζω). Εμένα μου κάλυψε τα συναισθήματα αυτού του έτους! 12 τραγούδια, ένα για κάθε μήνα, νομίζω καλά είναι.
Δεν προτείνεται σε κολλημένα κεφάλια όσον αφορά τη μουσική. Ούτε επίσης για τους ψυχαναγκαστικούς (εγώ εξαιρούμαι)-κι αυτούς πού χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια…θα τρελαθούν πιο γρήγορα! Το The Joy Of Motion είναι εδώ για να σου ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά και, μάλλον, στα δικά μου αυτιά, είναι το λογικό πέρασμα κάποιου από το παλιό κλασσικό γνωστό progressive σε αυτό της νέας γενιάς πού ακούει στο όνομα djent-jedi-κάπως έτσι.
Food for thought: Είναι οι Animals As Leaders μια instrumental progressive metal μπάντα ή είναι μια μπάντα όπως όλων των κιθαριστών πού κάνουν solo δίσκους?
Επίσης πόσες σοβαρές instrumental progressive metal μπάντες ξέρουμε? Με τα χίλια ζόρια έφτιαξα 10άδα!

Βαθμολογία: 88/100


Ανδρέας “Blindmaggot” Κουντουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Leave your comment here...